Obuka početnika

  • Obuka 1
  • Obuka 2.jpg

Obuka početnika na ski simulatoru je višestruko naprednija i temeljnije od obuke na samom snegu. Postoji veliki broj razloga koji govore u prilog  tome od kojih navodimo nekolicinu:

1.

Idealna površina po kojoj se skija

Površina podloge po kojoj se skija nalik je idealno uređenoj skijaškoj stazi na kojoj će vam prvi skijaški koraci veoma olakšati početni deo obuke
2.

Kontrolisani uslovi obuke

Brzina rada simulatora i nagib podloge podešavaju se individualno po prilagođenim uslovima svakog početnika posebno. Kako vaše znanje napreduje tako se i uslovi na stazi menjaju. Staza postaje brža i strmija... Martinele oko sistema i velika rampa na centralnom delu simulatora, ne dozvoljavaju ne kontrolisano izletanje sa staze. U slučaju pada, simulator automatski zaustavlja stazu u roku od 0.6 sekundi što u potpunosti eliminiše eventualne posledice pada. Daljinskom kontrolom vaš instruktor može u svakom trenutku isključiti sistem.
3.

Konstantna interakcija sa instruktorom u idealnim pedagoškim uslovima

U našoj školi nećete naići na „VOZI ZA MNOM“ sistem obuke jer se u SKITRACK  metodici obuke forsira maksimalan akcenat i pažnja na fokusiran način edukacije svih 45 minuta tokom časa uz konstantan dijalog instruktora sa klijentom i konstantnu verbalnu analizu tokom procesa obuke.
4.

Uočavanje sopstvenih grešaka

Veliko ogledalo ispred vas, preko celog zida ski centra, znatno utiče na direktno uočavanje grešaka koje treba da ispravite a kojih niste svesni. Direktnom predstavom vaše tehnike u ogledalu, stvarate realnu sliku situacije u kojoj se nalazite.
5.

Maksimalno utrošeno vreme tokom časova obuke

Tokom obuke na simulatoru vi konstantno skijate svih 45 minuta obuke, dok na časovima na snegu izgubite veći deo vremena vozeći se ski liftom.

Deca

od treće godine

Zamislite samo kako u očima deteta deluje velika pokretna traka, koja menja nagib i brzinu kretanja. Traka koja "sluša" njihove naredbe, upali se  na „KRENI“a ugasi se na „STANI“, podiže se i spušta, povećava i smanjuje brzinu kretanja. Naravno sve te naredbe instruktor sprovodi pomoću, za njih „nevidljive“, daljinske komande.

Sistemskim uvođenjem u svet skijanja i snowboarda, kroz igru i animaciju, potpuno neutrališemo eventualne traume koje deca stvore prilikom padova na snegu ili ne kontrolisane brzine koju mogu dobiti na ski stazi.

Već sa navršenih tri godine starosti, za samo pet časova obuke, deca su potpuno spremna da se upuste u bilo koju ski avanturu, pa čak i da malo poduče svoje roditelje, tehnikama skijanja.

Odrasli

Veoma nas je iznenadio veliki broj slučajeva gde nam dolaze osobe od 30tak godina starosti sa stavom da su matori?! da počnu sa obukom i mnogobrojnim pitanjima, tipa: "Jel mi nije kasno da u ovim godinama počnem" i sl. !?

Ima i onih  koji se odlučuju da svoje prve korake započnu u sedmoj deceniji života :-). Nikada nije kasno da započnete obuku u skijanju, dok za bord ne preporučujemo starijima od 70 godina, zbog češćih padova.

Obuka na ski simulatoru je veoma kontrolisana. U velikom broju slučajeva, desi se da klijent ni jednom ne padne tokom cele obuke. Naravno, mi ga učimo kako se pada i koji položaji se zauzimaju prilikom pada pri većoj brzini ali do padova ne dolazi ne kontrolisano. Skijanje je veoma zdrav sport, gde se aktivira veliki broj mišićnih grupa. Veoma je dobar za kardiovaskularni i respiratorni sistem, dok boravak na snegu i rekreacija veoma pozitivno utiču na regeneraciju nervnog sistema. Kroz rekreaciju i sport, vaše telo dobija vitalnost i podmlađuje se.


Apelujemo na sve koji ne znaju da skijaju, bez obzira na godine starosti, da se uključe i oprobaju u ovom prelepom sportu. Potrebna je samo volja.

ŠTA ĆETE UČITI?

 • Opšte informacije o skijanju
 • Pravilan položaj tela
 • Plužni zaokret
 • Kretanje u Klinu
 • Klinasti zaokret
 • Rasterećenje i opterećenje težine u klinastom zaokretu
 • Tajming i Ritam
 • Paralelni zaokret
 • Uski i široki hodnik
 • Kontrola brzine

KAKO DA SE PRIPREMITE ZA ČAS:

 • Molimo vas da na zakazani čas doete 15 minuta ranije, kako bi na vreme startovali sa časom.
 • Obucite se sportski: dugi rukavi, ski čarape, ski pantalone (zbog mokre podloge) ili ponesite presvlaku.
 • Na čas možete poneti vašu ličnu ski opremu (skije, cipele, snowboard).

Pitanja i odgovori

Od koliko godina se može krenuti sa obukom ?

Najbolje vreme za učenje je od pete godine starosti. Obuku za počinjemo i od treće godine, međutim zbog slabe pažnje deteta u tom periodu mnogo je veći efekat i kvalitetniji rad od pete godine.

Koja je gornja granica?

Gornja granica praktično i ne postoji. Godine su samo broj na papiru u ličnoj karti dok je stanje duha mnogo važnije. Podržavamo sve i veoma se radujemo kada nam na obuku dođu ljudi stariji i od 70 godina.

Koliko mi treba časova dok ne naučim da skijam?

Za osnove skijaške tehnike potrebno vam je pet časova obuke nakon kojih ćete moći da se spuštate na bilo kojoj skijaškoj stazi tehnički ispravno i kontrolisano.

Šta treba da obučem za čas?

Obucite se sportski, dug rukav i duge nogavice. U objektu je toplo tako da vam ne treba jakna. Preporučujemo dolazak u ski pantalonama zbog mokre podloge. Ukoliko nemate ski pantalone ponesite presvlaku. Zbog vaše i higijene drugih, ponesite skijaške čarape kako vaša kožane bi dolazila u dodir sa gornjim delom unutrašnjosti ski cipela.

Šta se desi kad padnem na simulatoru?

Prilikom pada na stazi, sistem se automatski zaustavlja tako da vi praktično ostaneteu mestu.

Postoji li opcija za više početnika u toku jednog časa?

Ovu opciju preporučujemo, važno je samo da budete istog nivoa znanja. Dok jedan skija drugi prati i priprema se za svojih "pet minuta" što je veoma korisno ukoliko ste loše fizičke spreme, da se ne gubi od časa. Ukoliko ste dobro fizički pripremljeni možete skijati u isto vreme. Ne preporučujemo grupni čas u kome ima više od četiri osobe.

Da li postoji neki popust za celu porodicu?

Naravno. Porodični paket je jedan od najprodavanijih modela obuke. U koloni CENOVNIK možete se detaljno informisati o pomenutom modelu.

Kada završim obuku, da li ću ja znati da vozim na snegu?

Nakon obuke, znanje sa simulatora se bez adaptacije prenosi na sneg. Važno je da pratite proceduru koju možete downloadovati iz priloga uz koju ćete već prvog dana veoma uspešno skijati ili voziti snowboard na snegu.

Zašto je skijanje zdravo?

Skijanje je veoma zdrav sport, gde se aktivira veliki broj mišićnih grupa. Veoma je dobar za kardiovaskularni i respiratorni sistem, dok boravak na snegu i rekreacija veoma pozitivno utiču na regeneraciju nervnog sistema. Kroz rekreaciju i sport, vaše telo dobija vitalnost i podmlađuje se.

Video iz priloga detaljno prikazuje proces napredovanja od početnika na skijama do skijaša zavidnog tehničkog nivoa